Bewust en gezond met voeding

Je favoriete bier brouw je thuis

Waar het tot enkele jaren geleden alleen was weggelegd voor professionele brouwerijen, kun je nu ook thuis eenvoudig je favoriete bier brouwen. Bier brouwen is namelijk een stuk eenvoudiger dan het lijkt, uiteraard is het bedenken van een nieuwe receptuur een flinke uitdaging, maar wanneer je beschikt over een bestaande receptuur met bijbehorende ingrediënten, dan kun ook jij vanuit je eigen keuken allerlei verschillende soorten bier brouwen. Door een starterspakket aan te schaffen, kun je eenvoudig zelf door de juiste stappen te volgen een IPA, tripel of andere biersoort brouwen. Het enige wat je nodig hebt, is een grote pan, een keuken en wat andere accessoires die je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje hebt liggen. Kortom, niets houd je tegen!

Wat heb je nodig?

Voor het brouwen van bier heb je uiteraard de nodige ingrediënten en ook gereedschap nodig. Waar in het basispakket vaak de meeste benodigdheden zitten, zijn er een aantal zaken die je zelf nodig hebt. Hierbij moet je denken aan een grote pan, bij voorkeur van minimaal 7 liter en ook een spatel om het geheel frequent te kunnen doorroeren. Daarnaast is ook een thermometer belangrijk, zodat je de juiste handelingen op exact de juiste temperatuur kunt uitvoeren. Je zult zien, dat wanneer je beschikt over het juiste gereedschap dit een stuk eenvoudiger werkt, dan wanneer je dit niet hebt.

Het brouwen

Alvorens je kunt beginnen met het daadwerkelijk brouwen van het bier, is een schone keuken een absolute must. Vooral wanneer je verderop in het proces zit, kunnen resten in een pan of aan de spatel een vervelende nare smaak aan het bier meegeven, iets wat je ten koste van alles natuurlijk wilt voorkomen. Het brouwproces bestaat uit een 8-tal stappen, waarvan je de 1e 6 dezelfde dag kunt uitvoeren. Vanaf stap 7 dien je iets langer geduld te hebben. Deze stap noemen we ook wel het vergisten. Er wordt overigens een vergistingsemmer bijgeleverd, dus daar hoef jij je geen zorgen om te maken. Dit vergistingsproces neemt circa 2 tot 3 weken tijd in beslag.

Bottelen

Het uiteindelijke eindresultaat komt steeds verder in zicht. Wel is het nog even tijd om het brouwsel in de flessen te doen. Dit proces noemen we ‘bottelen’. Wanneer je dit hebt gedaan, is het zaak de flesjes nog ongeveer 3 weken te laten staan. Bij voorkeur op een donkere plek met een temperatuur van circa 20 graden. Zijn de weken voorbij, dan kun je eindelijk proeven wat je ervan ‘gebrouwen’ hebt. Wanneer je het leuk vindt, kun je zelfs het alcoholpercentage meten. Zo weet je exact hoe sterk je bier is. Is hij nog niet helemaal naar smaak, laat de overige flesjes dan nog een aantal dagen langer rijpen op de fles voor het optimale resultaat.

Related Posts