Hemmies Kitchen Kookworkshops

Bewust en gezond met voeding

Recept Heerlijke Hollandaisesaus

Het overheerlijk Hollandaisesaus recept is van origine een Franse saus die vooral in Duitsland erg populair is. De naam geeft aan dat de mensen in Frankrijk dachten aan een Nederlandse saus. Omdat het voor het bereiden van de saus veel boter gebruikt wordt. De saus  wordt vooral warm  geserveerd bij visgerechten en soms ook bij asperges. De saus wordt vaak de botersaus genoemd. De ingrediënten zijn azijn, boter en eidooiers. Door deze ingrediënten samen te voegen lijkt de hollandaisesaus een beetje op warme mayonaise, maar deze saus heeft zijn basis van de boter in plaats van olie.

Hollandaisesaus recept

Dit recept is voor 2 personen.

Tijd: 30 minuten.

Wat heb je nodig:

  • 2 eigeel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel witte-wijnazijn
  • 100 g boter
  • Zout
  • Peper

De bereiding

Als eerst snijd je de taaie uiteinde van de asperges en ze dan met een dunschiller. Vervolgens breng je de schillen in koud water met zout aan de kook en, laat het even trekken. Daarna verwijder je de schillen en leg je de asperges in het water. Vervolgens laat je ze voor 10 minuten zachtjes koken, en zet je het vuur uit en laat het dan nog eens 10 minuten nagaren.

Ondertussen was je de aardappelen en snij je ze in stukken. Kook de aardappels dan met zout voor 15 minuten gaar. Daarna begin je met 2 eieren die je eerst hard moet koken. Pel de eieren en hak ze fijn met een groot mes. Dan knip je de peterselie fijn. Vervolgens klop je de eigelen voor ongeveer 1 minuut met zout en peper in de blender of met de keukenmachine.

Verhit daarna het citroensap en de azijn in een steelpan. Daarna giet je de hete vloeistof in een klein straaltje de blender in terwijl die aan staat. Zet de blender daarna uit. En laat ze vervolgens in dezelfde steelpan de boter smelten. Giet als laatst ook de vloeibare boter in een dun straaltje naar binnen terwijl de blender draait. En zet dan de blender uit en dan is je hollandaisesaus klaar.

Related Posts