Hemmies Kitchen Kookworkshops

Bewust en gezond met voeding

De foodtrends van 2020

Jaarlijks worden we overspoeld met talloze voedingstrends en de nieuwste hypes om gezond te eten of af te vallen. De inkt van het ene dieet boek is nog maar net droog of het volgende dient zich alweer aan. Voor consumenten kan het daarom lastig zijn om gezonde, veilige en duurzame voedselkeuzes te maken. Welke trends brengt het nieuwe jaar ons?

Minder vlees

Mensen worden milieubewuster en zijn steeds meer met hun gezondheid bezig. Foodtrends als flexitarisme, vegetarisme of veganisme zijn niet langer onbekend. Nieuwe diëten zijn er in 2020 ook. Seagans zijn vegans die alle dierlijke producten mijden, dus behalve vlees ook eieren, kaas en boter, maar wél af en toe vis eten. Vegan is niet iets nieuws, maar wordt in 2020 door steeds meer mensen omarmd, of in ieder geval deeltijds. Restaurants pakken dit ook goed op door zoals Woodstone Pizza & Wine die op het menu bijvoorbeeld biologische, veganistische en glutenvrije pizza’s aanbiedt. Hierdoor kan je anno 2020 uniek uit het eten in Nederland.

Hartige yoghurt

Een andere foodtrend dit jaar is het eten van yoghurt. Dat doen we al, maar dit gaan we steeds meer op een hartige manier doen. Wat dacht je van yoghurt met avocado, olijven of met geroosterde pijnboompitten? Voor we het weten, maakt hartige yoghurt een vast onderdeel uit van ons ontbijt. In plaats van muesli eten we straks yoghurt met zalm, komkommer, geroosterde aubergine en tomaat. Wil je naast je hartige yoghurt bowl iets drinken van hydraterend, gezond en goed voor je huid is? Selderijsap wordt dit jaar een geliefd en veelgevraagd drankje.

We eten meer plantaardig

Als je voor vegan gaat dit jaar, kan je je hart ophalen. Allereerst is daar de opmars van plantaardige kaas en kan je zelfs in restaurants al aan de plantaardige kaasplanken. Of wat dacht je van veganistische kaasfondue? Ook boter is een opmars bezig en er komen steeds meer plantaardige boters op de markt. Wat dacht je van notenboters of boter op basis van aquafaba, het kookvocht van kikkererwten. Hier kan je heerlijke vegan croissants mee maken.

Slimme oplossingen die helpen minder voedsel weg te gooien

De aandacht voor het verminderen van voedselverspilling zet door in 2020. Volgens de voorspellers stijgt het aanbod van mini-groente en zien we minder supersized porties. Ook komen er meer slimme apps en tools om verspilling tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld slimme, zelflerende technologie in de maak die middels fotoherkenning zeer nauwkeurig de hoeveelheid verspild voedsel kan meten.

Related Posts